Vazhdon persekutimi i figurave shiite në Azerbajxhan

Vazhdon persekutimi i figurave shiite në Azerbajxhan


Ismi Agha, Baku Media OC:

Teologu shiit është i burgosuri i fundit në Azerbajxhan në një seri persekutimesh të hapura të figurave të shquara shiite në vend.

Teologu Ahliman Rustamov, ish-kreu i Xhamisë Haxhi Javad në Baku, u arrestua nga Shërbimi Shtetëror i Sigurimit të Azerbajxhanit më 25 tetor dhe u mor në pyetje, pas së cilës u lirua pak më vonë.

Djali i tij, Hasan Rustamov, i tha OC Media se agjentët e sigurimit konfiskuan “rreth 15 libra fetarë” që i përkisnin babait të tij. “Nuk na u tha pse u arrestua,” tha Rustamov Jr.

Arrestimi i Rustamov është një nga arrestimet e fundit, të cilin disa në Azerbajxhan e kanë lidhur me tensionet në rritje me Iranin. Edhe pse shumica e popullsisë në të dy vendet është shiite, autoritetet laike në Azerbajxhan më parë i kanë parë me skepticizëm figurat fetare.

Më 19 tetor, Sardar Baba, Jalal Shafi, Gadir Mammadov, Tamkin Jafarov, të gjithë anëtarë të Unionit të Klerikëve, një organizatë që përfaqëson teologët shiitë dhe figurat fetare në Azerbajxhan, u arrestuan.

Familjarët thanë se gjatë arrestimeve policia i ka konfiskuar telefonat dhe laptopët.

Kleriku i shquar shiit Ilgar Ibrahimoglu, i cili është gjithashtu kreu i Qendrës për Mbrojtjen e Fesë dhe Lirisë së Ndërgjegjes, u arrestua gjithashtu më 19 tetor dhe u lirua disa orë pas marrjes në pyetje.

Shafi, Mammadov dhe Jafarov u liruan më 26 tetor pa asnjë akuzë. Ndërkohë, Sardar Baba mbetet në paraburgim, i akuzuar për tradhti të lartë dhe nëse shpallet fajtor, përballet me burgim të përjetshëm.

Imam Baba i Xhamisë Xhuma në rrethin Masali të Baku ishte dënuar më parë me tre vjet burg për shkelje të kërkesave të mbajtjes së ceremonive fetare në vitin 2017. Ai u lirua në shkurt 2020. Autoritetet Azerbajxhan nuk kanë komentuar për arrestimet apo akuzat kundër Babës.

Tensionet në marrëdhëniet me Iranin

Arrestimet ndodhin në sfondin e përkeqësimit të marrëdhënieve Azerbajxhano-Iraniane.

Në fillim të tetorit, Irani zhvilloi stërvitje ushtarake pranë kufirit me Azerbajxhanin dhe udhëheqësi suprem i Iranit Ali Khamenei bëri kërcënime të fshehta kundër Bakut, me sa duket në lidhje me praninë e pretenduar të “agjentëve” izraelitë në Azerbajxhan. Menjëherë më pas, Azerbajxhani mbylli zyrën e përfaqësuesit të Khameneit në Baku si një mjet për të luftuar COVID-19.

Shikoje ate! Lufta midis Iranit dhe Azerbajxhanit dhe առակ Kërcënimet e fshehta të Khameneit ndaj Bakut

Sipas disa shifrave në Azerbajxhan, arrestimet dëshmojnë për besimin e autoriteteve të Bakusë se klerikët shiitë azerbajxhanas kanë lidhje me shërbimet e sigurisë së Iranit.

Ish-politikani i opozitës Zardusht Alizadeh, një analist politik, i tha Turan se arrestimet me shumë gjasa ishin “të lidhura drejtpërdrejt” me tensionet midis Iranit dhe Azerbajxhanit. “Ka pasur arrestime të tilla si gjatë viteve sovjetike ashtu edhe pas pavarësisë,” tha ai.

“Unë nuk mendoj se disa teologë do të organizojnë një grusht shteti në Azerbajxhan. Sigurisht që ata krijojnë një imazh të tillë dhe shoqëria tashmë është mësuar me të. Nëse ka pasur kërcënim për sigurinë e shtetit, pse A nuk janë marrë më herët masat e sigurisë?”

“Kur marrëdhëniet me Iranin u përkeqësuan, “ata që i shërbejnë Iranit” u arrestuan përsëri për të krijuar imazhin që dëshironin në sytë e publikut,” tha Alizadeh.Source link